Pasta asperges – spek – schapenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

Pasta asperges

  • 1 bussel (500g)witte asperges (kan perfect met groene ook)
  • Kipbouillon
  • Room (20%)
  • 0.5 citroen
  • 10g dragon
  • 10g peterselie
  • 25g zoute boter
  • 125 ml olijfolie
  • 0.5 chili
  • 2 ansjovis
  • Scheut witte wijnazijn
  • 500g pasta
  • Panko
  • Italiaans gedroogde kruidenmix
  • 200 g gezouten spek (of pancetta)
  • Zuring of ander fris kruid als afwerking 

Crème - bereiding

  1. Schil 1 bussel asperges, breek de harde stukken onderaan af
  2. Onderste helft is voor de crème te maken, bovenste helft opbakken
  3. Doe de asperges in een kookpot en zet ze onder met de helft kipbouillon en de helft room. Lichtjes laten pruttelen tot ze gaar zijn
  4. Wanneer deze gaar zijn, schep ze in een blender, zonder het kookvocht. Samen met:
  5. 0.5 citroen
  6. 10 g verse dragon
  7. 10 g verse peterselie
  8. Peper en zout
  9. 25 g zoute boter
  10. 250 ml room (20%)
  11. 125 ml olijfolie (goede kwaliteit)
  12. 0.5 chilipeper, zonder pitjes
  13. 2 ansjovis
  14. Scheut witte wijn azijn
  15. Dit stevig laten mixen tot een gladde crème

Pangrattato - bereiding

  1. Doe de olijfolie in een pan met look en gedroogde Italiaanse kruiden, verwarm de look maar niet laten zwart worden
  2. Doe broodkruim, liefst panko, erbij
  3. Dit alles krokant bakken
  4. Laten uitlekken op keukenpapier

Afwerking

  1. Pasta koken
  2. Spek krokant bakken in een klein beetje olie
  3. Haal het spek er voorzichtig uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Laat zeker het vet in de pan. 
  4. Halveer de kopjes asperges in lengte en bak ze in het vet van het spek. Mooi laten kleuren, maar mag zeker nog beet opzitten
  5. Voeg de crème toe, beetje kookvocht, en laat alles pruttelen/indikken
  6. Doe de pasta erbij met de spekjes en kruidt af met peper en zout
  7. Afwerken met zuring of ander fris kruid

Kook samen met huiskok Raf Verstraete. Herbekijk de aflevering HIER.

Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met de streekproducten uit dit recept? Hier kan je ze vinden:

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten, de Zomer van de Korte Keten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.zomereninvlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image